Recherche

WAARSCHUWING – OPGELET MET NIET-OFFICIËLE “VCA”-PASJES, -DIPLOMA’S EN -CERTIFICATEN

VCA-gecertificeerde bedrijven, opdrachtgevers die het VCA-systeem hanteren en certificatie-instellingen die audits uitvieren worden steeds vaker geconfronteerd met pasjes en andere documenten of systemen die de indruk wekken dat het gaat om legitieme VCA-diploma’s.

Het gaat zowel om documenten waarbij enkel een opleiding werd gevolgd of wordt gesuggereerd dat er een opleiding heeft plaatsgevonden als om papieren en pasjes die pretenderen een VCA-diploma te zijn.

Alleen een vermelding in het Centraal Diploma Register https://cdr.ssvv.nl/ ou https://csm-examen.be/cdr verzekert dat een persoon daadwerkelijk zijn of haar VCA diploma heeft behaald. Raadpleeg dus altijd dit register!
Dit geweld zowel voor Basisveiligheid VCA (B-VCA), voor Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden (VOL-VCA), voor Veiligheid voor Intercedenten en Leidinggevenden VCU (VIL-VCU) als voor Risicovolle Taken.

De gegevens in het register zijn afkomstig van erkende examencentra. Alleen de door de VCA-beheersorganisaties CSM (BE) en SSVV (NL) erkende examencentra zijn immers gerechtigd VCA-examens af te nemen en VCA-diploma’s te verstrekken indien de kandidaat slaagt voor het examen.

Duitsland
De geaccepteerde Duitse diploma’s uit het SCC (VCA) systeem zijn:

  • Dok. 017: Prüfung der Führungskräfte (veiligheid operationeel leidinggevenden) via een U-SK SCC erkende examenorganisatie, geldig in Duitsland en in het buitenland.
  • Dok. 018: Voor de inzet van operationele medewerkers (basisveiligheid) via een U-SK SCC erkende examenorganisatie, geldig in Duitsland en in het buitenland.

In Duitsland kunt u hiervoor contact opnemen met DAkks, de Duitse Raad van Accreditatie. U kunt ook contact opnemen met VAZ (Verband akkreditierter Zertifizierungsgesellschaften e.V.), de SCC schema eigenaar in Duitsland.

Lijst van verdachte organisaties

De volgende link geeft een lijst/overzicht van van organisaties die onder eigen naam documenten of pasjes uitgeven die tot verwarring kunnen leiden. Enkele van deze organisaties hebben zelf een eigen ‘diplomaregister’ opgezet waardoor nog meer de indruk wordt gewekt dat het legitieme VCA-diploma’s zouden zijn. Wat dus zeker niet het geval is!

Lijst: 220927-202-NLBE-WI Nederlands

Wees extra alert!
Wij vragen aan onze VCA gecertificeerde bedrijven om extra alert te zijn en deze scholingspasjes of andere documenten niet als geldig VCA-diploma (of gelijkwaardig) te accepteren.

Wij vragen aan de houders van een dergelijke scholingspas of niet-verifieerbaar diploma om alsnog een examen af te leggen bij een door ons erkend examencentrum.

Zo voorkomt u dat u aan de poort van een werkgever geweigerd wordt. Ook vragen we u om ons een seintje te geven als u andere gelijkaardige documenten en/of pasjes aantreft.

fr_BEFR
Défiler vers le haut